icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Prinses Irenstraat 59, Amsterdam

PI59, Amsterdam

Totaal BVO
19.986 m2
Opdrachtgever
Cityhold Prinses Coöperatief U.A
Ontwikkelaar
G&S Vastgoed
Hoofdaannemer bouw
Bouwbedrijf Wessels Zeist BV
Architect
V8 Architects
Constructeur
van Rossum Raadgevende Ingenieurs B.V.
Installaties
Homij Technische Installaties B.V.
Installaties
Techniplan Adviseurs B.V.
Bouwfysica
LBP|Sight
Landschapsarchitect
Felixx Landscape Architects & Planners B.V.
Hoofdaannemer sloop
Beelen Sloopwerken B.V.
Ambitie BREEAM - NL score
Excellent, score van >75% (verwacht)
Birdseye-summer_FINAL-scaled-e1628667270210.jpg

De herontwikkeling van een icoon

PI59 - De renovatie van een gebouw uit de jaren 70 naar een vernieuwend prestigieus boutique kantoor midden op de Zuidas. Het gebouw biedt zes grote, flexibele en lichte verdiepingen met kantoorruimte. De grote vloeren van circa 3.000 m2 bieden ruimte voor een uitermate comfortabele werkomgeving. De transparante gevel creëert een grote hoeveelheid daglichttoetreding.


PI59 staat zelfstandig op haar eigen kavel, maar is onderdeel van een grotere familie gebouwen in de lineaire zone tussen de hoogbouw van de Zuidas en de lage woningbouw aan de noordzijde. Ieder gebouw heeft haar eigen karakter, echter delen zij een belangrijke waarde: de groene strook die die deze gebouwen omgeeft en met elkaar verbindt. Op een grotere schaal vormt deze strook een groene buffer tussen de twee stedelijke sferen. Met de herontwikkeling wordt de vrije ruimte rondom het gebouw ingericht als tuin, waarmee Villa Strawinsky hiermee haar unieke positie sublimeert.


De bestaande betonnen gevel, met haar uitgesproken brute karakter, wordt vervangen door een gevel die in veel aspecten het diapositief is van de bestaande gevel. Een open raster maakt het gebouw toegankelijk in plaats van gesloten. Grote ramen met gebogen glas maken het gebouw transparant in plaats van donker. Ornamenten in brons maken het gebouw verfijnd in plaats van grof. De terrazzo gevel maakt het gebouw levendig. Maar bij al deze elementen zorgen we ervoor dat het solide karakter een echo vormt van het oorspronkelijke karakter. Elegant brutalisme.

Website ontwikkeling

Ontwerpambities

Met de herontwikkeling van PI59 wordt het iconische pand aan de Zuidas klaargestoomd voor de komende decennia. De nieuwe architectonische expressie van PI59 zal het unieke karakter van het oorspronkelijke gebouw benadrukken, maar brengt het in de 21e eeuw. 80% van de gevel wordt voorzien van glas van vloer tot plafond, met bronzen details die ook subtiel in het interieur terug te vinden zullen zijn. Veelvuldig gebruik van terrazzo, een opvallend materiaal dat bestaat uit marmersnippers die in hoogglans gepolijst beton zijn ingebed, zal bijdragen aan het overkoepelende gevoel van kwaliteit en vakmanschap.

Ook op het gebied van duurzaamheid is de herontwikkeling van PI59 toonaangevend. Het gebouw is ontworpen aan de hand van verschillende vooruitstrevende benchmarks, denk aan BREEAM, WiredScore, RE\DEFINE en tevens Net Zero Carbon waarmee wordt gecommitteerd aan de klimaatdoelen van het Paris Agreement. Bij de herontwikkeling zal namelijk het grootste deel van de bestaande structuur behouden blijven en zullen CO2-arme materialen worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat PI59 ver voorligt op de 2030-doelstellingen van The Paris Agreement met betrekking tot embodied carbon. Het energiesysteem van PI59 zorgt er ook voor dat wanneer het gebouw in 2023 wordt opgeleverd, het al bijna voldoet aan de operational carbon-doelstellingen van de The Paris Agreement voor het jaar 2050.

Bij oplevering zal PI59 voorzien worden van een BREEAM-NL Excellent certificering.

Duurzaamheidsoplossingen

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de ontwikkeling van PI59. Onder andere de volgende BREEAM-ontwerpmaatregelen worden doorgevoerd:
• Behoud van de hoofddraagconstructie van het oorspronkelijke gebouw;
• Veel daglichttoetreding en goed uitzicht;
• Door het toepassen van verdiepingshoog glas is er sprake van een optimale daglichttoetreding;
• Nagenoeg alle ruimten met een kantoorfunctie heeft een daglichtfactor van ten minste 2%;
• Energiezuinige installaties;
• Submeters energie en water toegepast;
• Energiezuinige liften;
• Maatregelen met het oog op waterbesparing;
• Lekdetectie;
• Energiezuinige verlichting;
• Zeer centrale ligging met uitstekende bereikbaarheid middels openbaar vervoer;
• Energieprestatie 21% beter dan vereist conform Bouwbesluit;
• PV-panelen op het beschikbare dakoppervlak;
• Wateropvang: groendak op parkeergarage, wadi aan de Prinses Irenestraat;

Voor verschillende diersoorten zijn speciale voorzieningen getroffen en, die een plaats krijgen aan en rond het gebouw:
• Er worden verschillende typen beplanting verspreid over de noord-, oost- en zuidzijde van het gebouw:
• Er worden verschillende microklimaten voor de kleinere zoogdieren gecreëerd;
• Er worden inheems vruchtdragende bomen en struiken aangeplant;
• Leefgebied voor insecten en tevens foerageermogelijkheid voor broedvogels worden aangebracht;
• Er worden 15 nestplaatsen voor de huismus en 15 nestplaatsen voor de gierzwaluw aangebracht;
• Er wordt een solitaire bijenkast geplaatst.

Beheersmaatregelen tijdens de uitvoering

Tijdens het bouwproces worden maatregelen getroffen om de impact van de bouwwerkzaamheden op het milieu en de omgeving zo veel mogelijk te beperken. Hiertoe wordt bijvoorbeeld afval op de bouwplaats gescheiden zodat dit op een duurzame wijze verder verwerkt kan worden. Ook wordt door Wessels Zeist actief gestuurd op het verminderen van het energiegebruik op de bouwplaats en door het vervoer van en naar de bouwplaats. Meer over de wijze waarop hoofdaannemers Beelen en Wessels Zeist de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid gewaarborgen tijdens de uitvoering is vastgelegd in het BLVC-plan.

RE\DEFINE Office Space

De principes van RE\DEFINE op het gebied van gezondheid, veiligheid en productiviteit zijn volledig in het ontwerp geïntegreerd.

De plattegronden zijn ontworpen met aandacht voor zowel ergonomie als esthetiek. Gebruiksvriendelijk, gastvrij en persoonlijk; dit is een boutique kantoorruimte gebouwd met het begrip dat een gezonde, gelukkige werkplek, gezondere, gelukkiger en productievere teams betekent.

De werkomgeving van PI59 is ontworpen voor samenwerking, met drie atriums die voor extra daglicht zorgen en een aantrekkelijke werkomgeving creëren. Deze open benadering helpt teams om zich comfortabel en ontspannen te voelen - deel van een grotere gemeenschap.

Het landschapsontwerp

Het gebied rond PI59 is een welkome oase van rust. Meer als een boutique office in het park dan een typisch kantoorgebouw, vind je hier groene tuinen, volwassen bomen en een grotere biodiversiteit dan de meeste stadslocaties.

Deze groene stedelijke omgeving moedigt vergaderingen en activiteiten in de open lucht aan en heeft een positieve invloed op lichaam en geest, terwijl het de creativiteit en productiviteit aanzienlijk verhoogt. Voor zo'n goed verbonden stedelijke locatie is er verrassend weinig verkeer, waarbij voetgangers en fietsen veel meer opvallen dan auto's.

De parkeergelegenheid van het kantoor is gedeeltelijk ondergronds verborgen, met daarboven groen en een sportveld. Met een hoogte van slechts 18 meter vormt PI59 een natuurlijke overgang tussen de hoogbouw van Zuidas en de laagbouw van de noordelijke buren. Felixx landschapsarchitecten zijn aangetrokken om een helende, groene, natuurlijke ruimte te creëren waarin PI59 zich kan nestelen. Een plek voor mensen om te socialiseren en te ontspannen.

Duurzame maatregelen op sociaal en economisch gebied

Het project bevindt zich in de lineaire strook gebouwen tussen de laagbouw woningen van Amsterdam Zuid en de hoogbouw kantoren van de Zuidas. De nieuwe identiteit van het gebouw vormt een schakel tussen deze twee sferen, door ertussenin een groene bufferzone te creëren in de vorm van en tuin en door hiernaast architectonisch zowel de uitstraling van een villa als kantoor te hebben. De groene bufferzone wordt versterkt doordat het gebouw een oriëntatie alle kanten op heeft, met ingangen aan meerdere zijden, en een rondom gaande tuin die op sommige plekken tevens als wadi functioneert, waarmee wordt voldaan aan de groene ambities van Gemeente Amsterdam. Hiernaast wordt ook een pocketpark gecreëerd, wat de leefbaarheid van het gebied ten goede zal komen, door een sociale ontmoetingsplek te vormen.

Ontwerproces en organisatie

Het ontwerp voor het gebouw is tot stand gekomen in een integraal ontwerpproces, waarbij een multidisciplinair ontwerpteam verantwoordelijk was voor het totaalontwerp aangevoerd door de aannemer. Hierbij was V8 Architects verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp, Homij voor het installatietechnisch ontwerp, Techniplan voor het installatietechnisch advies, Van Rossum voor het constructief ontwerp en LBP Sight leverde het bouwfysisch advies, waaronder duurzaamheid, akoestiek, brandveiligheid en daglicht. Doordat bouwbedrijf Wessels Zeist vanaf het begin bij het proces is betrokken, is er veel aandacht voor de maakbaarheid van het ontwerp. Deze betrokkenheid resulteerde tijdens het ontwerp en de bouw tot een grote mate van sturing op kwaliteit.

Contactpersonen
Jarno Smal
Projectleider
jsmal@volkerwessels.com
Rene van Zon
Projectleider
rvzon@volkerwessels.com