icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Amsterdam

Millennium Tower Kantoor Reed Elsevier

Kantoorgebouw voor Reed Elsevier.

Status
Opgeleverd
Start bouw
januari 2002
Datum oplevering
oktober 2004
Opdrachtgever
Imca Vastgoed
Architect
EGM Architecten te Rotterdam
Constructeur
Ingenieursgroep van Rossum te Amsterdam

De Kluif

Robuust als een reus torent de Millennium Tower boven het Amsterdamse kantorengebied Teleport uit. In een recordtempo is uit een stuk braakliggend terrein een imposante kolos gerezen. Een staaltje logistiek en innovatief vernuft van de bouwcombinatie Wessels Zeist-IBB Kondor.

 

Een blik vanaf het dak biedt een weids uitzicht over de hoofdstad. Met zijn 98 meter en 26 verdiepingen behoort de Millennium Tower tot de vijf hoogste gebouwen van Amsterdam. De totale vloeroppervlakte van het gebouw bedraagt 60.000 vierkante meter. "De Kluif", zoals de illustere bijnaam van het ontwerp van architect Rob van Erk van EGM Architecten luidt, is gebaseerd op "Victory Boogie Woogie" van Mondriaan.

Tijdwinst

Wat geprefabiceerd kon worden, werd geprefabriceerd, luidde de filosofie in Amsterdam. Dat betekende een enorme hoeveelheid trailers die prefabbetonelementen van het terrein van Westo Prefab Betonsystemen in Coevorden naar Amsterdam West transporteerden. Betonpalen, gevelelementen, kozijnen en de dubbel T-vloerelementen (twee keer zo groot als reguliere kanaalplaten) die als grote Duplo-blokken in elkaar werden geschoven: de hele toren werd opgetrokken uit prefab beton. Uitgangspunt bij elk element in de bouwstroom was om de bouwtijd te verkorten. Zelfs de kernen van het gebouw bestaan uit prefab betonelementen. Er is geen natte betonbouw toegepast. Ook het inschakelen van Visser & Smit Bouw betekende tijdwinst. De 'kelderspecialist' was verantwoordelijk voor de twee kelderverdiepingen die gezamenlijk de 12.000 vierkante meter ondergrondse parkeergarage vormen. De tijdwinst werd nog eens vergroot door de ruwbouw en afbouw te combineren. Om de afbouwelementen al tijdens de ruwbouw op de verdiepingen te hijsen, werden onder andere twee topkranen van Wolff ingezet die tot een hoogte van 140 meter kunnen reiken en een hijsvermogen van 30 ton hebben.

Concernonderdelen

Naast Westo (vijftig procent deelneming van VolkerWessels), Wessels Zeist en IBB Kondor waren er nog meer concernonderdelen bij de realisatie van de Millennium Tower betrokken. Ook Visser & Smit Bouw, Aveco de Bondt, Van Kessel Sport- en Cultuurtechniek en KWS Infra Noord-Holland hebben in meer of mindere mate bemoeienis met de realisatie van het project gehad.

Prinses opent kantoor

Prinses Laurentien opende donderdag 4 november 2005 de Millennium Tower in Amsterdam. Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe kantoor van uitgever Reed Elsevier hield de Prinses een lezing over geletterdheid en plantte zij, samen met kinderen met een leesachterstand, symbolisch een iep.