icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq
Amstelveen

KPMG Hoofdkantoor

Amstelveen is een blikvanger rijker. Wessels Zeist heeft aan de zuidkant van de A9, in het gebied Langerhuize, het nieuwe hoofdkantoor van KPMG gebouwd. De gevels met verschillende bogen, de vides, de vinnen en de zwevende vergaderzalen maken het circa 60.000 vierkante meter grote kantoorpand een bijzondere verschijning.

Status
Opgeleverd
Datum start
mei 2006
Datum oplevering
maart 2010
Directievoering
A&O Bouwteampartners Amstelveen
Architect
Marcel van der Schalk
Constructeur
PBT
Adviseur installatie
Hiensch
Installateur S-installatie
Thermos
Installateur W-installatie
Thermos
Installateur E-installatie
Rijndorp
Installateur L-installatie
Kone
Installateur Gevelonderhoud installatie
Aerial work Platforms Alphen ad Rijn
Adviseur gebruiker
Brinkgroep
Gebruiker
KPMG
Bouwsysteem
Onderbouw ihwg beton / bovenbouw in prefab beton

Het plan

Ruim 3200 heipalen zitten in de grond. De palen dragen in een gebouw met tien verdiepingen voor de medewerkers van accountantskantoor KPMG, een  tweelaagse bovengrondse parkeergarage voor bijna 1700 auto's en een begane
grond. Het gebouw heeft sierlijke ronde vormen. De verschillende bogen maken het lastig om onder de kantoorpanden een parkeergarage met rechte rijbanen van circa 300 meter te bouwen. Om zoveel mogelijk auto's kwijt te kunnen heeft Wessels Zeist voor een aparte
kolommenstructuur gekozen. De bovenbouw rust op een 80 centimeter dikke  betonvloer, daaronder is een nieuwe kolommenstructuur opgebouwd voor de parkeergarage.

Het nieuwe KPMG-hoofdkantoor, ontworpen door de architect Marcel van der Schalk, krijgt door de lichte gevelstenen een wat mediterrane uitstraling. Buiten glas en aluminium bestaat de gevel uit fraai metselwerk. Op de bouwtekeningen en op 3D-modellen is goed te zien dat alle beëindigingen van het metselwerk op de gevel uitwaaien vanaf de constructie. Opvallend zijn ook de karakteristieke vinnen op de hoeken van het gebouw. De vinnen zijn voorzien van natuursteen. Het pand, in totaal zes kantoorvleugels, oogt speels.
Het ontwerp bestaat uit veel glas en bijna overal zijn doorkijkjes. De liftkernen en trappenhuizen zijn transparant en hebben een prominente plek in de verschillende vleugels.

Aan de noordzijde van het pand zijn zwevende vergaderzalen die met speciale trekstangen aan de gevel zijn bevestigd. De ‘doosjes' steken circa acht meter uit de gevel en hangen boven elkaar. Centraal in het nieuwe kantoorgebouw zijn de twee grote atria die doorlopen tot aan het dak. Ze zijn afgedekt met glazen koepels en slingeren bochtig in het pand omhoog. Niet alleen voor Wessels Zeist was Langerhuize een groot en ambitieus project. Ook de gemeente Amstelveen omschrijft de ontwikkelingen in het gebied als omvangrijk. Behalve het nieuwe pand van KPMG zijn de panden van de zorginstellingen in het gebied gesloopt en uitgebreid en de gemeente past de infrastructuur en openbare buitenruimte in het gebied aan.

In 2010 is het nieuwe kantoor bij Langerhuize in Amstelveen opgeleverd.