icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Strijp S Eindhoven

Donna Strijp S

Strijp-S is in alle opzichten uniek, het hoge percentage creatievelingen dat er nu woont en werkt, het industriële verleden, de werkmentaliteit en de ‘rauwe’ kant van de bestaande gebouwen en de stedenbouwkundige structuur. Het toevoegen van een divers programma en uitdagende nieuwbouw heeft gezorgd dat Strijp-S een plek is geworden waar je wilt zijn, waar je kan leren, wonen, werken en creëren. In deze context is De Bever architecten gevraagd om op de plek van de tijdelijke parkeergarage naast het klokgebouw een multifunctioneel gebouw te ontwerpen. Het idee om de eigenheid en de robuustheid van het gebied te symboliseren heeft geleid tot een uitnodigend en stoer gebouw welke door zijn vormgeving, materiaalgebruik en structuur zowel bij de oudbouw als bij de nieuwbouw van Strijp-S past. De dubbelhoge entree met daarboven een publieke buitenruimte accentueren het uitnodigende gebruik van dit gebouw. De hoge terug liggende begane grond geeft toegang tot de grote open binnenruimte. Deze plint met grote XL ramen zorgen tevens voor een maximale transparantie en een zichtlijn naar het Ketelhuisplein. Door het open karakter wijkt dit gebouw af van de links en rechts gelegen relatief gesloten gebouwen en verwerft daarmee een verbindende positie aan de Philitelaan in het hart van Strijp-S.

Opdrachtgever
Park Strijp S Ontwikkeling B.V.
Architect
De Bever Architecten
Constructeur
Van der Vorm Engineering B.V.
Aannemer
Bouwbedrijf Wessels Zeist bv
Oppervlakte
ca. 20.000 m2 BVO
Koop woonlofts
34 woonlofts
Koop werklofts
26 werklofts
Huur kantoorruimte
ca. 12.500 m2

Gebruik

Door de grote afmetingen van vloeroverspanningen, dikke hoge betonnen kolommen en gevelopeningen met veel daglicht biedt het gebouw een maximale vrijheid aan de gebruiker deze naar behoeve in te delen. Daarnaast zal ook veel ruimte gedeeld worden, wat de onderlinge verbondenheid en het ontmoeten stimuleert. Een groot gedeelte van de binnenruimte, midden in het gebouw is flexibel in te richten en heeft een semi-privaat, -publiek karakter. Op deze verdiepingen, van de begane grond t/m de 6e verdieping zijn grote open ruimtes met vides en trappen gecreëerd waar ook door het wisselend uitzicht op de stad bijzondere plekken ontstaan.

Het betonskelet en grote delen van de installatietechniek blijven zichtbaar. Deze robuuste uitstraling benadrukt dat het een gebouw betreft waar veel mogelijk is en waar geen grenzen liggen voor het gebruik. In die zin past het in de cultuur van de oude Philipsgebouwen. Gebouwen die na 100 jaar nog steeds voldoen, omdat ze sterk zijn, groot van formaat en daardoor relatief makkelijk te transformeren zijn.

Appartementen

De bovenste 4 verdiepingen ( de 7e t/m 10e verdieping) zijn bestemd voor werkstudio’s en appartementen. Ook hier is de architectuur van een robuust gebouw skelet doorgezet, waarbij de uitstraling veel ruimte laat voor de eindgebruiker. De werkstudio’s en appartementen hebben het karakter van een loft, waarbij het open karakter van de plattegrond en de gevelindeling veel vrijheid geeft mbt de indeling. De separate entrees op de begane grond geven toegang tot de appartementen op de 7e tot en met de 10e verdieping. Op de 7e verdieping is een centraal gelegen, als tuin ingerichte gezamenlijk buitenruimte gecreëerd, waar bewoners gezamenlijk gebruik van kunnen maken.

Kunstwerk

Op prominente plekken is op het gebouw ruimte gecreëerd voor creatieve uitingen in de vorm van kunstplastieken. Boven de hoofdentree, boven het grote balkon aan de Philitelaan en binnen het kader van het betonnen gevelraster, tegen de gehele gevel (36 x 36 meter), aan de spoorzijde zullen kunstwerken verschijnen. Deze kunstwerken hebben als doel de creatieve, culturele identiteit van deze bijzondere plek te weerspiegelen. De verschijningsvorm zal dynamisch en kleurrijk zijn en is goed zichtbaar vanaf de Philitelaan en voor de vele treinreizigers die dagelijks Strijp-S passeren.

Contactpersonen
dhr. R Sabel
Projectleider
rsabel@volkerwessels.com
dhr. R Boerefijn
Junior Projectleider
rboerefijn@volkerwessels.com