HomeProjecten Brugwachtershuis Ramspol N50

Brugwachtershuis Ramspol N50

De Ramspolbrug, die Flevoland met Overijssel verbindt, is voor zover bekend de eerste brug ter wereld die energieneutraal functioneert. De motor die het beweegbare brugdeel bedient, wint energie als de klep van de brug open en dicht gaat. Deze groene energie wordt opgeslagen in accu’s. Met de 320 zonnepanelen die aan weerszijden van de brug zijn geplaatst, produceert de brug minstens net zo veel stroom als hij nodig heeft. De groene stroom die extra wordt geproduceerd, wordt aan het net geleverd.

Energie-Nulprijs en Gouden Mier

Voor de toepassing van de bijzondere techniek heeft het project de eerste Energie-Nulprijs gekregen. Tijdens de opening overhandigde Lodewijk de Waal, voorzitter van Hier Klimaatbureau deze prijs aan de minister.
De Energie-Nulprijs is een initiatief van het HIER Klimaatbureau en de branchevereniging NLingenieurs. Met de prijs worden aansprekende duurzame projecten in de grond , weg- en waterbouw onder de aandacht gebracht. In 2010 ontving Rijkswaterstaat voor het ontwerp voor de brug de Gouden Mier, een onderscheiding voor duurzame initiatieven binnen de bedrijfsvoering van het Rijk.

Doorstroming en veiligheid

Met de openstelling van de Ramspolbrug krijgt het verkeer in beide richtingen de beschikking over een bredere N50. Omdat de nieuwe brug hoger is dan de oude zijn er aanzienlijk minder brugopeningen nodig. De verwachting is dat de brug in plaats van 8000 keer per jaar voortaan 1800 keer per jaar open gaat. Dit bevordert de doorstroming op de weg en op het water. Het tracé Ramspol-Ens is verlegd en over een lengte van 6 kilometer verbreed naar 2x2 rijstroken. Een ongelijkvloerse kruising vervangt vijf gelijkvloerse kruisingen. Dit maakt de weg een stuk veiliger.

Project N50 Ramspol-Ens

De uitvoering van het project N50 Ramspol-Ens ging begin 2010 van start. De oorspronkelijke opleverdatum was eind 2013. Tijdens de bouw werd dit vervoegd naar begin 2013. Die versnelling werd mede bereikt door een zogenoemde ‘lean’ planning, waarbij verschillende disciplines van Infrateam N50 naast elkaar, in plaats van na elkaar werkten. Uiteindelijk kon de Ramspolbrug nog eens twee maanden eerder dan gepland in gebruik worden genomen.

 

Wessels Zeist heeft in opdracht van van Hattum en Blankevoort het benodigede brugwachtershuis gemaakt. Deze is aan de voet van de Ramspolbrug geprefabriceerd en bijna geheel afgebouwd vervoert naar de definitieve eind bestemming. De reden voor de gekozen oplossing om het brugwachtershuis niet boven het water te hoeven maken en de afbouw op de definitieve te vermijden.
De aansluiting van de nieuwe parallelweg en het fietspad is intussen ook gerealiseerd. De oude Ramspolbrug is in 2013 verwijderd.

Feiten & cijfers

 • Status
  Opgeleverd
 • Start bouw
  juni 2012
 • Datum oplevering
  augustus 2012
 • Opdrachtgever
  Van Hattum en Blankevoort
 • Constructeur
  Van der Vorm Engineering te Delft
 • installateur S-installateur
  Thermos
 • Installeur W-installatie
  Thermos
 • Installateur E-installatie
  Rijndorp
 • Gebruiker
  Rijkswaterstaat
 • Projectcategorieën
  Utiliteitsbouw
+